Opalen - verdens vakreste smykkesten

Australia har ikke bare blitt velsignet med mesteparten av verdens opaler, men også med flere ulike typer. Den mest sjeldne og verdifulle er svart opal. Australia har 99,9% av tilgangen til denne berømte opalen, der mesteparten kommer fra lightning Ridge. Betegnelsen “svart” betyr mørke og glansfulle, strålende farger. «Boulder» (rullesteinsopal) finnes i mange varianter fra svart til krystall. Den blir funnet i fjellsprekker og revner i jernholdige rullesteiner. Fordi de fleste av årene er tynne, blir stein av utsøkt skjønnhet skåret fra rullesteinene med et naturlig bakstykke av jernstein synlig på opalen.

En del fakta og myter om Opalen

For det første er opalen en tett plassert orden av millioner med partikler av amorfus-kisel stablet I et tredimensjonalt gitterverk. På grunn av den spesielle stablingen av sfærene, er opalen den eneste kjente edelsten som har den enestående evnen til å spalte lys, det vil si å spalte hvitt lys eller vanlig sollys i alle regnbuens fager.

Urenheter spiller ingen rolle i dannelsen av opalens farger som i så mange andre edelsteiner. Farger blir skapt når lyset splittes av hulrom som er blitt formet mellom sfærene. Hulrommenes størrelse og lysvinkelen bestemmer fargen.

Når man ser en vakker opal, er den mest kritiske faktor forholdet mellom øynene dine og lyskilden.

Ekte Opaler, Dubletter og Tripletter

De leveres i 3 kategorier – ekte, dubletter og tripletter. ‘Ekte» er naturlige steiner som er slipt og polért uten andre inngrep, uansett om de har «potch» eller jernstein bakstykker.

Dubletter er vanligvis to opalstykker som er limt sammen. De lages ved å sementere/lime et lag høygrads lys opal til et bakstykke av sort «potch» eller glass. Av økonomiske årsaker har de vanligvis tynne overflater, men hvelvet cabochoner laget fra fin krystall, som ofte minner om sort opal av god kvalitet, gir bedre utseende som skyldes det sorte bakstykkets absorbering av lys.

Tripletter er dubletter med klare hvelvede «hetter» limt på overflaten. Hardheten til «hettene» kan variere fra glass til kvarts beroende på opalens kvalitet. Den hvelvede overdekningen beskytter
opalen og forstørrer mønstrene, noe som forsterker hele steinens utseende»

En giennomsnittlig australsk opal fra Lightning Ridge, Coober Pedy og Andamooka, inneholder ca. 6% vann, 93% silikat og resten utgjør rester av aluminium eller jern, for det meste innelåst i små hulrom mellom sfærrene. Disse hulrommene er så små at en må bruke et elektronisk mikroskop for å kunne se dem.

opalbanner