METALLKUNNSKAP

PALLADIUM OG PLATINA

Palladium
Palladium (oppkalt etter asteroiden Pallas) er det 46. grunnstoffet i det periodiske systemet og har det kjemiske symbolet Pd. Under normale trykk- og temperaturforhold er det et mykt, sølvskinnende metall som i utseende minner om platina. Palladium tilhører de letteste platinametallene sammen med ruthenium og rhodium.

Palladium har i flere tiår vært kjent som et legeringsmetall som kan gjøre gult gull til hvitt gull. Det benyttes i stigende grad til smykker. I Kina er platinametallene klassifisert som industrimetaller, og de er derfor pålagt en lavere tollsats enn andre edelmetaller. Defor har platina og palladium fått stor suksess der. Palladium har noen av platinaens egenskaper som vi verdsetter høyt i smykker. Det er et hvitt, allergenfritt metall som ikke anløper, og det beholder sin hvitgrå farge slik at det ikke skal rhodineres. Palladium er et forholdsvis mykt metall når det er glødd, men det blir hardt i bearbeidet tilstand og er derfor særdeles velegnet til gifteringer.

Saint Maurice er en kjent produsent av gifteringer og tilbyr nå alle sine klassiske gifteringer og noen utvalgte andre modeller i palladium, som leveres i to legeringer – PD500 og PD950. Som man kan se av priseksemplene, er de et godt alternativ til de palladiumlegerte hvittgullringene.

Platina
Platina (fra spansk «platina», som betyr omtrent «det lille sølvet») er det 78. grunnstoffet i det periodiske systemet og har det kjemiske symbolet Pt. Det er fra naturens side et hvitt metall. Hvitt gull får sin farge ved at man lager en legering av gult gull og andre metaller. Ofte blir hvitt gull belagt med et lag rhodium for å få en optimal farge. Dette laget slites av slik at det hvite gullets grålige eller gråliggule tone kommer fram. Det er en tydelig vektforskjell på platina og hvitt gull. Platina er tyngre enn bly, og en platinaring er betraktelig tyngre enn en tilsvarende hvittgullring.

Platina er sjeldent. Det fins omkring en 30-del så mye platina som gull og bare få funnsteder på jorda. Hvis man ønsker et smykke som kan brukes gjennom hele livet, er et smykke av platina det ideelle valget. På grunn av sin hardhet er det mer holdbart enn andre edelmetaller. Diamanter og andre edelstener sitter sikkert i metallet. Som alle andre smykker kan platinasmykker få riper. En ripe i platina er i motsetning til i andre edelmetaller bare en forskyvning av materiale og fører ikke til et vekttap. Selv om den daglige bruken etterlater spor i overflaten, forblir ringene et symbol på det evigvarende og uforgjengelige.